Ανατολικό Πήλιο - Προορισμός για όλους
greek english

ΞΟΥΡΙΧΤΙ

Το Ξουρίχτι είναι το πρώτο χωριό του δήμου που συναντά κανείς όπως έρχεται από την εθνική οδό Βόλος-Μηλιές-Τσαγκαράδα. Είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό χτισμένο πάνω στο βουνό με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Περνώντας από ελικοειδείς δρόμους λίγο πριν το Ξουρίχτι ξεπροβάλλει ένα επιβλητικό τοπίο που η όψη του προκαλεί δέος..... πανύψηλοι βράχοι από τη μια και από την άλλη τεράστιες χαράδρες που πέρα από αυτές ξεδιπλώνεται η απέραντη θάλασσα. Στο τελείωμα των βράχων, πάνω στο λόφο του βουνού ξεπροβάλλουν διάσπαρτα μικρά σπιτάκια, χτισμένα αμφιθεατρικά μπροστά από το γαλαζοπράσινο φόντο , λες και όλα τους διεκδικούν θέα στη θάλασσα.

Το Ξουρίχτι είναι από τα μικρότερα χωριά του δήμου. Η ονομασία του προέρχεται από την ετυμολογική συγγένεια της λέξης με το ρήμα εξορύσσω, καθώς στη περιοχή πραγματοποιούνταν εξορύξεις και διατηρούνταν ορυχεία εξόρυξης σιδηροπυρίτη. Βέβαια κατά άλλες εκδοχές η ονομασία του οφείλεται στην γεωγραφική του θέση, καθώς είναι κτισμένο στους πέντε ανέμους, όπου ο αέρας“ξυρίζει” ή τέλος η ονομασία οφείλεται στο οικογενειακό παρωνύμιο Τσουρίχτης, που σημαίνει αυτός που κλαίει γοερά, που τσιρίζει.

Το χωριό έχει υψόμετρο 500μ., απέχει 50χλμ από το Βόλο. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της γης και ειδικότερα με την παραγωγή κάστανου. Τα κάστανα του Ξουριχτίου είναι εξαιρετικής ποιότητας και εξάγονται σε πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης, κυρίως στα Βαλκάνια. Μάλιστα κάθε χρόνο στο χωριό διοργανώνεται η γιορτή κάστανου , στα τέλη Οκτωβρίου, όπου προσφέρονται στους επισκέπτες ψημένα κάστανα και άφθονο κρασί. Κατά την διεξαγωγή της γιορτής οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν από τα περίπτερα μεγάλη ποικιλία γλυκών του κουταλιού, που παρασκευάζουν οι γυναίκες του χωριού από διάφορα φρούτα, καρπούς ακόμα και λαχανικά που ευδοκιμούν στο χωριό και άλλα τοπικά – χειροποίητα προϊόντα όπως τραχανάς, πετιμέζι, βότανα για την παρασκευή αφεψημάτων, μέλι, τσίπουρο κ.α.

Αξιόλογα μέρη που έχει να επιδείξει το Ξουρίχτι είναι η κεντρική πλατεία του στην οποία δεσπόζει ένας επιβλητικός πλάτανος που αγκαλιάζει τη πλατεία χαρίζοντας δροσιά και σκιά . Πρόκειται για το κέντρο του χωριού και για αυτό σφύζει από ζωή . Εκεί συγκεντρώνονται τα παιδιά του χωριού για να παίξουν καθώς και οι μεγαλύτεροι μετά τη δουλειά για να απολαύσουν το καφεδάκι τους, το κρασάκι τους ή το τσιπουράκι τους. Στη πλατεία εφάπτονται το κοινοτικό καφενείο, η κοινότητα και μια μαρμάρινη βρύση που ξεδιψά με το τρεχούμενο κρύο καθαρό νερό της τους περαστικούς.

Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελεί άλλο ένα αξιοθέατο που έχει να επιδείξει το Ξουρίχτι. Πρόκειται για αξιόλογο μνημείο καθώς τους τοίχους του κοσμούν μεταβυζαντινές αγιογραφίες του 17ου αι. . Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Κάθε χρόνο 15 Αυγούστου διοργανώνεται στη κεντρική πλατεία του χωριού λαϊκό πανηγύρι για τον εορτασμό της εκκλησίας.

Στο χωριό σημείο μοναδικής θέας όπου υπάρχει και ο ομώνυμος ναός είναι η κατάφυτη πλατεία των Αγίων Πάντων, απ' όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την πανοραμική θέα του βουνού, της θάλασσας και του τεράστιου φαραγγιού της Κούτρας. Η πρόσβαση του είναι εύκολη καθώς απέχει μόλις λίγα μέτρα από το χώρο του δημοτικού σχολείου.

Στο Ξουρίχτι το 2009 εγκαινιάστηκε το ανοιχτό θέατρο στη θέση του παλιού λατομείου με χωρητικότητα 1200 ατόμων. Σε αυτό έχουν διοργανωθεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δυστυχώς λόγω κατολίσθησης έχει διακοπεί η πρόσβαση, αλλά αναμένονται στο μέλλον τεχνικά έργα που θα επιτρέψουν την επαναλειτουργία του.

Στο Ξουρίχτι υπάρχουν επίσης τα εξωκλήσια του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Αχίλλειου , ενώ στο παραλιακό οικισμό του Λιμνιώνα υπάρχουν επίσης η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Νικόλαος.