Ανατολικό Πήλιο - Προορισμός για όλους
greek english

Μυθολογία

Αναφορές στο Πήλιο γίνονται ήδη από τον Όμηρο, ο οποίος το αποκαλεί εινοσίφυλλον. Κατά τη μυθολογία το Πήλιο αποτελούσε τη θερινή κατοικία των ολύμπιων θεών , ήταν  τόπος κατοικίας των Κενταύρων & ο τόπος που συνέβη ο γάμος της Νηρηίδας Θέτιδας και του βασιλιά των  Μυρμιδόνων Πηλέα, γιος των οποίων υπήρξε ο σπουδαίος ήρωας του τρωικού πολέμου Αχιλλέας. Στο γάμο της Νηρηίδας με το θνητό Πηλέα οι θεοί δεν κάλεσαν την Έριδα, γεγονός που προκάλεσε το θυμό της . Έτσι η ίδια για να εκδικηθεί τους θεούς θέλησε να σκορπίσει την διχόνοια  μεταξύ τους. Άφησε λοιπόν  στο γαμήλιο τραπέζι ένα χρυσό μήλο που έφερε την επιγραφή  “τῇ καλλίστῃ”.  

Το μήλο αυτό αποτελούσε στην ουσία ένα τρόπαιο ομορφιάς που το διεκδίκησαν τρεις θεές, η Αφροδίτη, η Αθηνά και η Ήρα . Ο Δίας κλήθηκε να αναλάβει το ρόλο του κριτή των καλλιστείων και να το αποδώσει  σε μία από αυτές.  Τότε ο  ίδιος για να απαλλαγεί  από το βάρος της επιλογής στέλνει τον Ερμή στον Πάρη στο βουνό της Ίδης για να δώσει σε εκείνον το “μηλον της Έριδος” , ώστε αυτός με τη δίκαιη κρίση του να το αποδώσει σε μία από τις τρεις θεές. Οι αυτάρεσκες θεές θέλοντας να κερδίσουν στα καλλιστεία παρουσιάζονται στον Πάρη, όπου προσπαθούν να τον δελεάσουν με κάποιο αντίτιμο.

Πρώτη εξ αυτών παρουσιάζεται στο Πάρη  η Ήρα και του προτείνει ως αντίτιμο να τον κάνει βασιλιά της Ασίας, δεύτερη η Αθηνά , η οποία του εμπνέει ελπίδες να τον κάνει αήττητο και σοφό στις μάχες & τελευταία η Αφροδίτη, η  οποία του υπόσχεται να του δώσει την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου και με αυτό το τρόπο η τελευταία κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο. Οι άλλες δύο θεές φεύγουν θυμωμένες , ενώ η Αφροδίτη αποκαλύπτει στον Πάρη ότι η ομορφότερη γυναίκα στο κόσμο είναι η Ελένη της Σπάρτης , γυναίκα του βασιλιά Μενέλαου.

Ο Πάρις διεκδικώντας το βραβείο του ετοιμάζει καράβι για τη Σπάρτη  και παίρνοντας μαζί πλούσια δώρα ξεκινά για το παλάτι του βασιλιά της Σπάρτης. Αφού δέχεται τις περιποιήσεις της φιλοξενίας των Ελλήνων , με τη βοήθεια της Αφροδίτης αποπλανεί την Ελένη και την παίρνει μαζί του στην Τροία, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή για την έναρξη του Τρωικού Πολέμου.

Το Πήλιο επίσης πρόσφερε ξυλεία για τη κατασκευή των πλοίων που χρησιμοποιήθηκαν στην αργοναυτική εκστρατεία.