Ανατολικό Πήλιο - Προορισμός για όλους
greek english

ΝΤΑΜΟΥΧΑΡΗ

Η Νταμούχαρη αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το Πήλιο. Είναι το καμάρι του Πηλίου! Η γοητεία της συγκίνησε ακόμα και τους χολιγουντιανούς σκηνοθέτες του γνωστού μιούζικαλ στο οποίο πρωταγωνίστησαν πασίγνωστοι διεθνώς ηθοποιοί “Mama Mia” και γύρισαν μέρος της ταινίας στο λιμανάκι της Νταμούχαρης.

Σε μικρή απόσταση από τη Νταμούχαρη βρέθηκαν ερείπια παλιού φρουρίου και εκεί τοποθετούν την ομηρική πόλη Θαυμακία. Για την ονομασία του παραλιακού οικισμού του Μουρεσίου υπάρχουν δύο διαδεδομένες εκδοχές. Η μία αποδίδει την ονομασία σε Έλληνες και Βενετούς ναυτικούς, οι οποίοι πριν από μισό αιώνα περίπου καθώς έπλεαν στη περιοχή διακινδύνευσαν από τους πειρατές και ζήτησαν χάρη από τη Παναγιά. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την εκδοχή η ονομασία Νταμούχαρη αποτελεί παραφθορά της φράσης “Δώσ΄μου χάρη” . Κατά την άλλη εκδοχή το τοπωνύμιο προήλθε από τη σύντμηση της φράσης “d'amour” που σημαίνει όλο χάρη.

Ο γραφικός οικισμός της Νταμούχαρης προκαλεί δέος σε ντόπιους και ξένους με την φυσική ομορφιά του και την ιστορία του. Πρόκειται για έναν παραθαλάσσιο οικισμό όπου αποτελείται από δύο μικρούς κόλπους , τους οποίους χωρίζει ένας λόφος, πάνω στον οποίο υπάρχουν τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Ο ένας κόλπος αποτελεί το φυσικό λιμανάκι της Νταμούχαρης και ο άλλος την βοτσαλωτή παραλία της Παλιάς Νταμούχαρης.

Το φυσικό λιμανάκι της Νταμούχαρης που δεσπόζει κάτω από το επιβλητικό τοπίο των συντριμμιών του κάστρου, στολίζουν πέραν από τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου, οι επιβλητικοί βράχοι στην κορυφή των οποίων υπάρχει πλούσια βλάστηση. Στο λιμανάκι υπάρχει το πέτρινο κτίριο του παλιού τελωνείου, που βρίσκεται εκεί για να θυμίζει την περίοδο ακμής της περιοχής. Γύρω από αυτό επίσης υπάρχουν ψαροταβέρνες όπου μπορεί κανείς να απολαύσει φρέσκο ψάρι και άλλες τοπικές λιχουδιές, απολαμβάνοντας παράλληλα την εξαίσια θέα.

Από τη πλευρά της Παλιάς Νταμούχαρης το τοπίο γίνεται πιο άγριο και προκαλεί δέος, καθώς στις δύο πλευρές του κόλπου δεσπόζουν υψηλοί βράχοι. Στο τέρμα της παραλίας της Παλιάς Νταμούχαρης υπάρχει ένα μικρό ξύλινο γεφυράκι που συνδέει τη παραλία με τα “καγκιόλια” , ένα ανηφορικό μονοπάτι πάνω στον βράχο , με μεγάλη κλίση που οδηγεί στην πανέμορφη Φακίστρα της Τσαγκαράδας.

Πάνω στο λόφο της Νταμούχαρης υπάρχει το περίφημο αρχοντικό “Cleopatra's Miramare” , το οποίο φέρει μια δραματική ιστορία. Ο καπετάνιος Απόστολος Βαϊνόπουλος κάτοικος της Νταμούχαρης ταξίδευε διακινώντας προϊόντα στο εξωτερικό. Ενώ βρισκόταν στο Βουκουρέστι ερωτεύτηκε την όμορφη και πλούσια Κλεοπάτρα, την οποία την παντρεύτηκε και την έφερε μαζί του στη Νταμούχαρη. Στη Νταμούχαρη ο ίδιος θα κτίσει ένα περίφημο αρχοντικό όπου θα ζήσει με την αγαπημένη του Miramere, όπως τη φώναζε χαϊδευτικά ο ίδιος. Η Κλεοπάτρα καθώς ο αγαπημένος της ταξιδεύει συνεχώς και μακριά από την οικογένειά της παθαίνει κατάθλιψη . Η ίδια πεθαίνει κατά τον τοκετό ύστερα από επιπλοκές. Το παιδί της ένα αγοράκι καταφέρνει να ζήσει, αλλά δυστυχώς πεθαίνει πρόωρα σε ηλικία 10 ετών καθώς προσβάλλεται από μια ασθένεια. Ο Βαϊνόπουλος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του έχει πλάι του την παραμάνα του παιδιού, τη Βικτώρια με την οποία θα αποκτήσει 5 παιδιά . Από τους απογόνους αυτούς κατάγονται και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής.

Στη Νταμούχαρη και συγκεκριμένα στα Κριτίρια αγαπούν να πηγαίνουν οι ντόπιοι ψαράδες. Πρόκειται για ένα ακρωτήρι , όπου συχνάζουν οι ψαράδες που ψαρεύουν από τα βράχια. Κοντά στα Κριτίρια υπάρχει η θέση Αυλάκι που μοιάζει σα μια πολύ μικρή κρυφή παραλία, που καταφεύγουν εκεί για μπάνιο όσοι αγαπούν το κολύμπι τις ημέρες που έχει πολύ κύμα, διότι η θέση του του επιτρέπει να έχει ήρεμα νερά, καθώς βρίσκεται πίσω από τα Κριτίρια και είναι κλειστό από τις δύο πλευρές. Μπροστά από τα Κριτίρια και μέχρι την Παραλία του Παπά Νερό εκτείνεται η θάλασσα που οι ντόπιοι αποκαλούν “Απέραντος”.

Τέλος αξίζει να γίνει μια αναφορά στο μικρό ναό του Αγίου Νικολάου και Χαραλάμπου, κτισμένου από το 1744, τον οποίο αξίζει κανείς να επισκεφθεί για να θαυμάσει τις υπέροχες αγιογραφίες βυζαντινής τέχνης.