Ανατολικό Πήλιο - Προορισμός για όλους
greek english

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένα χωριό κτισμένο στη πλαγιά του βουνού και ξεδιπλώνεται μπροστά στο Αιγαίο. Το χωριό έχει απεριόριστη θέα στη θάλασσα και η απόστασή του από τις παραλίες του Αγίου Ιωάννη, του Παπά Νερό και της Πλάκας είναι μόλις 6 -7 χιλ. Στον Άγιο Δημήτριο ανήκει ο δημοφιλέστερος καλοκαιρινός προορισμός του Αν. Πηλίου ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Ιωάννη. Έχει υψόμετρο 300μ και η απόστασή του από το Βόλο είναι 49 χιλ. μέσω Χανίων και 66χιλ. μέσω Μηλεών.

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο μοναστήρι που υπήρχε παλιότερα στη σημερινή θέση του επίσης ομώνυμου μητροπολιτικού ναού. Στο χωριό υπήρχαν παλιότερα μετόχια που ανήκαν σε μοναστήρια του Αγίου Όρους. Ο Άγιος Δημήτριος αρχικά ήταν συνοικία του Κισσού και σε αυτόν υπήρχαν πολλά καλύβια Κισσωτών, οι οποίοι διέμεναν εκεί κατά την περίοδο που μάζευαν τις ελιές.

Ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου , καθώς

βρίσκεται κοντά στις παραλίες της περιοχής αλλά και στο χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την πανοραμική του θέα σε βουνό και θάλασσα, την φιλόξενη και άνετη διαμονή στους παραδοσιακούς ξενώνες, οι οποίοι διαθέτουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις . Αποτελεί μοναδικό προορισμό και για τους λάτρεις της φύσης που αγαπούν την πεζοπορία, καθώς το χωριό φημίζεται για τα λιθόστρωτα καλντερίμια του, που διασχίζουν τις κατάφυτες γειτονιές του χωριού και οδηγούν στις πανέμορφες πλατείες και στα ξωκλήσια.

Οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν την πλατεία του Αγίου Δημητρίου στην οποία υπάρχει ο ομώνυμος ναός. Σε μικρή απόσταση από εκεί βρίσκεται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο προαύλιο χώρο του οποίου υπάρχει μια πανέμορφη πλατεία κατάφυτη με δέντρα και λουλούδια. Πλάι στο ναό βρίσκεται ο βρεφονηπιακός σταθμός της περιοχής, με μεγάλο προαύλιο χώρο και απέραντη θέα σε βουνό και θάλασσα. Στη πλατεία βρίσκεται και η κοινότητα του χωριού.

Αγαπημένη θέση του χωριού αποτελεί η πλατεία της ξυρόβρυσης, η οποία πλαισιώνεται από πέντε επιβλητικούς πλάτανους και έχει εκπληκτική θέα. Εκεί δεν περνά απαρατήρητη η μεγάλη μαρμάρινη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά. Στη Ξυρόβρυση μπορεί κανείς να απολαύσει μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο παραδοσιακές γεύσεις του Πηλίου που σερβίρει το παραδοσιακό ταβερνάκι. Πηγαίνοντας κανείς στη πλατεία της ξυρόβρυσης μπορεί να απολαύσει μία καταπληκτική διαδρομή στη φύση ακολουθώντας το μονοπάτι που οδηγεί στο εξωκλήσι του Αη Γιάννη του Θεολόγου, στη θέση “Καραβιού Ράχη” , το οποίο γιορτάζει στις 8 Μαΐου οπότε και διεξάγεται λαϊκό πανηγύρι κατά το οποίο αναβιώνουν παλιά έθιμα του χωριού.

Επιπλέον ενδιάφερον παρουσιάζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για μια μικρή μονόκλιτη βασιλική, που χτίστηκε το 1809 και τη κοσμούν οι εξαίσιες τοιχογραφίες του Παγώνη. Επίσης, το εξωκλήσι της Παναγίτσας κτισμένο από το 1608 πιθανόν στη θέση αρχαίου βωμού, με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την ενδιαφέρουσα παράσταση στην Αγία Τράπεζα των δύο Κριαριών.