Ανατολικό Πήλιο - Προορισμός για όλους
greek english
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ - ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ!
 • ΣΥΝΔΥΑΣΕ ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΑΓΗΤΟ!
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ - ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ!
 • ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ - ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ!

Αξιοθέατα

Το πανέμορφο και σαγηνευτικό βουνό του Πηλίου με το εξαίσιο περιβάλλον του και τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα, το βουνό των εικοσιτεσσάρων χωριών και των δεκάδων οικισμών, της πλούσιας βλάστησης, διαθέτει πολλά αξιοθέατα και σημαντική ιστορία.
Παραδόσεις, θρύλοι, σαγηνευτικοί μύθοι και ιστορικές μάχες έλαβαν μέρος στην περιοχή του Πηλίου, θρυλικά πλάσματα, πολεμιστές και μυθικοί ήρωες το περπάτησαν ή έζησαν σε αυτό. Τόπος ξακουστός για τις φυσικές ομορφιές αλλά και για την παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Πανέμορφο το Πήλιο κάθε εποχή του χρόνου, ιδανικό για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές, με ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που προσφέρουν και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη φιλοξενία, καλό παραδοσιακό φαγητό και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
Με τα πέτρινα σπίτια του να αναδύονται μέσα από την πλούσια βλάστηση, τα υπέροχα αρχοντικά, τις εκκλησιές, τις πηγές, τα πέτρινα γεφύρια του, τις απολαυστικές διαδρομές και τις διάφορες πολιτιστικές – αθλητικές δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα στολίδι πραγματικό, δίνει ευκαιρίες για ξεκούραση και διασκέδαση χαρίζοντας απλόχερα τους καρπούς και την φιλοξενία του. Δεκάδες μικρές και μεγάλες δαντελωτές παραλίες, χρυσαφένιες αμμουδιές και φυσικοί όρμοι απαρτίζουν τη θαλάσσια φύση του Πηλίου, την οποία προτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις. Άλλες παραλίες είναι πιο πολυσύχναστες και κοσμοπολίτικες, με πιο μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και οργάνωση και πλήθος επιλογών τη στιγμή που άλλες είναι ερημικές και ενδείκνυνται για πιο ξέγνοιαστα και χαλαρωτικά μπάνια. 
Oργανώστε το γάμο σας στο Πήλιο. Σε ένα απο τα πανέμορφα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Στην Τσαγκαράδα κάτω απο τον αιωνόβιο πλάτανο. Σε μια από τις τέσσερις πλατείες της Ζαγοράς, ή στο γραφικό λιμανάκι της Νταμούχαρης, στον Αγιο Ιωάννη, ή στο Χορευτό. Πραγματικά  Ο γάμος σας στο Πήλιο θα είναι μια εμπειρία που θα θυμάστε για πάντα!

Το Πήλιο δεν εντυπωσιάζει τον επισκέπτη μόνο με την ομορφιά των γραφικών οικισμών του, την απέραντη βλάστησή του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, αλλά και με την πλούσια ιστορία του στους τομείς της τέχνης και των γραμμάτων.

Στο βουνό των Κενταύρων ιδρύθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα σχολεία και βιβλιοθήκες με φήμη σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έδρασαν κάποιοι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες και λαϊκούς ζωγράφους, γεννήθηκαν και ευεργέτησαν τα χωριά του πολλοί σημαντικοί άνθρωποι.

Σήμερα το Πήλιο διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, προσπαθώντας να εναρμονιστεί με τις νέες τάσεις των καιρών. Αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, ενώ πολλά χωριά του γνωρίζουν και αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Οι κάτοικοί του, υπερήφανοι για την ιστορία και τον πολιτισμό τους, υποδέχονται τους επισκέπτες και αναλαμβάνουν να τους ξεναγήσουν στον εύφορο τόπο τους.

Σημεία Ενδιαφέροντος

Σ’ αυτό τον Επίγειο Παράδεισο που κατευθείαν σε πάει στον Ουρανό, τα αξιοθέατά του είναι πολλά:

 • Η ιστορική βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, στον Αη Γιώργη. Αριθμεί περίπου 18.000 βιβλία με σπάνιες εκδόσεις που έχουν αξία για το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο έκδοσης.
 • Το Ελληνομουσείο(Σχολείο του Ρήγα) ιδρύθηκε στα 1712 και στο χώρο του λειτουργεί μόνιμη έκθεση με αντίγραφα από παλαιότυπα και χειρόγραφα της βιβλιοθήκης, φιλοξενεί επίσης εκθέσεις.
 • Η Νανοπούλειος Σχολή στη Τσαγκαράδα, ένα επιβλητικό έργο τέχνης, κτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Νικολαόυ Γ.Νανόπουλου(1866-1927) στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και επιβλητικά κτίρια της Τσαγκαράδας και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου σε σημείο που να οδηγήσει την UNESCO στο χαρακτηρισμό του ως Έργο Τέχνης το 1985.
 • Το Καρτάλειο Δημοτικό Σχολείο, «Το Παρθεναγωγείον της Τσαγκαράδας», κτίστηκε με δωρεά του ευεργέτη Ιωάννη Αντ. Καρτάλη (1842-1908) το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, το 1870 και αποτελεί αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα τέλη του εν λόγω αιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου.
 • Ο πλάτανος της Τσαγκαράδας είναι από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδος και ίσως της Ευρώπης. Η ηλικία του, ανέρχεται στα 1000 χρόνια και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας, την Αγία Παρασκευή.
 • Πραγματικό εκκλησιαστικό στολίδι του Πηλίου αποτελεί η τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Μαρίνας στον Κισσό, με το εντυπωσιακό επιχρυσωμένο τέμπλο της και τους «αφανείς» εσωτερικούς της τρούλους. Άλλα δείγματα, είναι η Αγία Κυριακή της Ζαγοράς με το επιχρυσωμένο βημόθυρο, η λίθινη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Ανήλιο με τον περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο τύπου μπαρόκ και τον μεγαλοπρεπή δεσποτικό θρόνο.
 • Πραγματικά έργα τέχνης και στολίδια του βουνού των Κενταύρων είναι και οι εκατοντάδες κρήνες του, διάσπαρτες στους διάφορους οικισμούς. Αποτελούν και αυτές ένα χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό δείγμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και συμπληρώνουν τον πολεοδομικό εξοπλισμό των χωριών, ενώ είναι χτισμένες με το μεράκι των λαϊκών μαστόρων.
 • Τα γεφύρια βρίσκονται κατάσπαρτα στα διάφορα χωριά του Πηλίου και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Τα περισσότερα από αυτά είναι πέτρινα και τοξωτά και συνδέονται άριστα με το φυσικό περιβάλλον γύρω τους.
 • Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου, 20 χλμ. από τη Ζαγορά, όπου υπάρχει καταφύγιο, λειτουργεί σχολή σκι και σταθμός πρώτων βοηθειών. Όλα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Το βουνό του Πηλίου βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα, στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στον νομό Μαγνησίας. Το γεγονός ότι βρίσκεται στην κεντρική Ελλάδα του δίνει άνετη πρόσβαση μέσω ποικίλων μέσων. Η πόλη του Βόλου, πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας είναι το σημείο αναφοράς για την πρόσβαση σας στο Πήλιο και τα χωριά του. Η πρόσβασή σας σ’ αυτό γίνεται με αυτοκίνητο, με λεωφορείο(ΚΤΕΛ), με ταξί και με τα πόδια μέσω καλών διατηρημένων καλντεριμιών. Στο Πήλιο λειτουργούν τράπεζες, ταχυδρομείο, Κέντρο Υγείας, Αστυνομικό Τμήμα και βενζινάδικα.

Για τη νυχτερινή διασκέδασή σας, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχετε πολλές επιλογές σε πολλά χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Τους χειμερινούς μήνες, ιδίως όταν υπάρχει χιονόπτωση, καλό είναι να προμηθευτείτε αλυσίδες σε περίπτωση που θέλετε να επισκεφτείτε το Πήλιο ή αν θέλετε να κινηθείτε προς το Χιονοδρομικό Κέντρο στα Χάνια Πηλίου. 

Αξίζει να επισκεφθείτε

• Την πανέμορφη και ερημική παραλία της Φακίστρας στην Τσαγκαράδα με τα πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά και τις θαλασσοσπηλιές. Μία  παραλία που απέσπασε την 7η θέση ανάμεσα στις 50 ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με δημοσιεύματα του The  Guardian
• Την φημισμένη παραλία του Μυλοπόταμου στη Τσαγκαράδα με την άγρια φυσική ομορφιά, που συχνά προβάλλεται από το διεθνή τύπο.
• Την Νταμούχαρη που με τη μοναδική της ομορφιά και το γραφικό της τοπίο γοήτευσε τους παραγωγούς και τους σκηνοθέτες του χολιγουντιανού μιούζικαλ “ Mama Mia” , οι οποίοι γύρισαν μέρος της ταινίας στο φυσικό λιμανάκι της Νταμούχαρης.
• Την ερημική παραλία του Λιμνιώνα που παρά τη δύσκολη πρόσβασή της αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους εραστές της φύσης
• Τον κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Ιωάννη  που αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της περιοχής. Σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν βρίσκονται οι υπέροχες παραλίες του Παπά Νερό και της Πλάκας.
• Την παραλία των Άγιων Σαράντα στη Μακρυράχη που σαγηνεύει τους επισκέπτες της με την  εξωτική της ομορφιά , την υπέροχη αμμουδιά και τα βαθυγάλανα νερά
• Το Χορευτό στη Ζαγορά με την απέραντη αμμουδιά των 2,5 χιλ.
• Το πανέμορφο και γραφικό χωριό του Πουρίου

Outdoor Activities

Το πανέμορφο και σαγηνευτικό βουνό του Πηλίου με το εξαίσιο περιβάλλον του και τη μυστηριακή του ατμόσφαιρα, ενδείκνυται για διάφορες δραστηριότητες μέσα στη φύση, όπως το ποδήλατο βουνού, η πεζοπορία, η ιππασία, το κολύμπι, οι καταδύσεις και τα θαλάσσια σπορ αλλάγενικότερα και για εναλλακτικό τουρισμό.

Το Πήλιο είναι ανεξάντλητο! Υπέροχες διαδρομές σε μονοπάτια, καλντερίμια, αγροτικούς δρόμους, συνδυάζοντας ήπια πεζοπορία, κατασκήνωση, μπάνιο.

Διαμονή στο Πήλιο

Βρείτε Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, μπάγκαλoουζ, παραδοσιακούς ξενώνες, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις.

Διαμονή

Απόλαυσε το Μαγευτικό Πήλιο
Συνδύασε Φύση, Ζεστασία και Καλό Φαγητό

Blog

Ζαγορά Πηλίου

06/12/2015

Η Ζαγορά είναι το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου. Απέχει 47 χιλιόμετρα από το Βόλο.

Περισσότερα

Το Τρενάκι του Πηλίου

06/12/2015

Στα χρόνια λειτουργίας του το τρένο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου...

Περισσότερα

Μηλιές Μαγνησίας

06/12/2015

Σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βόλο και σε υψόμετρο 400 μ. βρίσκεται το χωριό Μηλιές.

Περισσότερα

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Χωριά

Δραστηριότητες

Αξιοθέατα

Παραλίες

NEWSLETTER