Ανατολικό Πήλιο - Προορισμός για όλους
greek english

Εκδηλώσεις

Πάσχα στο Ανατολικό Πήλιο

10/03/2023

Πάσχα στο Ανατολικό Πήλιο

Πασχα στο Πήλιο

Σπίτια που ξεπροβάλουν μέσα από ένα καταπράσινο πίνακα ζωγραφικής αιωνόβια πλατάνια τρεχούμενα νερά, κρυστάλλινες παραλίες, παραδοσιακή κουζίνα , ηρεμία της φύσης, μονοπάτια, και πόσες μα πόσες ομορφιές έχει το Πήλιο για να αποδράσει κανείς για μερικές ημέρες και να γευτεί όλη αυτή την ομορφιά της φύσης την ομορφιά της άνοιξης μακριά από τον θόρυβο της πόλης και των καυσαερίων.

Στο Πήλιο το Πάσχα ξαναβρίσκει το χαμένο νόημα.

Υποδεχτείτε την Ανάσταση και τον ερχομό της άνοιξης με τις Λαζαρίνες: κοριτσάκια με ανθοστολισμένα καλαθάκια βγαίνουν στις γειτονιές να τραγουδήσουν το Λάζαρο και εκτός από γλυκά και λίγα χρήματα, οι νοικοκυρές θα τις φιλέψουν με λευκά αυγά για να τα βάψουν οι μανάδες τους τη μεγάλη Πέμπτη.

Στολίστε τον επιτάφιο  μετά τα Δώδεκα Ευαγγέλια την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ σε κάθε χωριό του Ανατολικού Πηλίου μέχρι την Αυγή.

Ψάλετε Έαναν τον Τάφο στην Αγία Παρασκευή στο χωριό Τσαγκαράδες και ανεβείτε στον γυναικωνίτη να ράνετε με ροδοπέταλα τον επιτάφιο  και ακολουθήστε την πομπή του Επιταφίου στο χωριό.

Επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Ζαγορά. Ο Ναός χτίστηκε το 1803 και κρύβει μέσα του υπέροχες αγιογραφίες και χρυσοκέντητο επιτάφιο μεγάλης ομορφιάς, ρώσικης προέλευσης.

Επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1450 με το υπέροχο χρυσοσκάλιστο τέμπλο και τις αγιογραφίες στο χωριό του Ξουριχτίου, και ψάλετε τα εγγόμια της Μεγάλης Παρασκευής με τα παιδιά του χωριού που ψάλλουν όλη την ημέρα.

Ιδιαίτερη κατάνυξη έχει όλη η Μεγάλη Εβδομάδα και στο χωριό Κισσός. Επισκευτείτε τον Ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας στην πλατεία του χωριού η οποία θεωρείται από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του Πηλίου και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο ναός είναι τρίκλιτη τρισυπόστατη βασιλική μεγάλων διαστάσεων, του 17ου αιώνα, και σύμφωνα με επιγραφή ανακαινίστηκε το 1774.

Ψάλετε το Χριστός Ανέστη στο χιλιοτραγουδισμένο χωριό Μούρεσι στην υπέροχη εκκλησία της Αγίας Τριάδας που είναι σκεπασμένη από των ίσκιο τριών φλαμουριών. Το χωριό Μούρεσι βρίσκεται πάνω από το λιμανάκι της Νταμούχαρης.

‘Όλο το Ανατολικό Πήλιο προσφέρει μια μοναδική Ομορφιά.

Όλα τα χωριά του αγναντεύουν το Αιγαίο Πέλαγος, το Άγιο Όρος και τη Χαλκιδική.