Ανατολικό Πήλιο - Προορισμός για όλους
greek english

Blog

Το Τρενάκι του Πηλίου

06/12/2015

Το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός "Μουτζούρης" υπήρξε δυναμικό στοιχείο πολιτισμού και ανάπτυξης και σημάδεψε έντονα την ιστορία του τόπου. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη του ανατέθηκε στον Ιταλό μηχανικό Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους επιλέχθηκε πλάτος γραμμής 60 εκατοστά, από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα και μια από τις στενότερες στον κόσμο. Για τις ανάγκες του έργου κατασκευάστηκαν μεταξύ άλλων εννέα γέφυρες, δύο σήραγγες, και μεγάλος αριθμός αντιστήριξης.

Στα χρόνια λειτουργίας του το τρένο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου, μεταφέροντας ανθρώπους και εμπορεύματα. Με την ανάπτυξη του οδικού δικτύου της περιοχής το τρενάκι έχασε την παλιά του αίγλη με αποκορύφωμα της παρακμής του την 1η Αυγούστου 1971 όποτε και έκανε το τελευταίο του ταξίδι.

Στη δεκαετία του '80 έγιναν προσπάθειες για αναβίωση του "Μουτζούρη" με αποτέλεσμα το τρένο να κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του νέα δρομολόγια, για να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία στις 25 Μαΐου 1996. Σήμερα, ο "Μουτζούρης" παίρνει την ανηφόρα για τα χωριά του Πηλίου με 25 χμ. την ώρα, μέσα από μία διαδρομή μαγευτική, ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και τις μηλιές. Η θέα εκτείνεται ανάμεσα στο βουνό των Κενταύρων και τη θάλασσα, και οι επιβάτες μπορούν να σταθούν και να φωτογραφίσουν τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής καθώς στο πέρασμα του το τρένο κάνει στάση στο χωριό Μηλιές.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 24210 25330 και 24056 28555.